Psychodrama-speelgroep start na de zomer 2024 met twee nieuwe groepen.

In Amsterdam zijn sinds 2019 twee doorlopende kinder-speelgroepen op de zaterdagochtend van 10.00u-11.00u en van 12.00u-13.00u in het centrum van Amsterdam. 

Meespelen?

Op zaterdagochtend start er in augustus 2024 een doorlopende groep voor 4 en 5 jarigen en op zaterdagmiddag een groep voor 7 en 8 jarigen in het Centrum van Amsterdam. 

Aanmelden voor de speelgroep kan telefonisch of via het contactformulier. Geschikt voor preventieve zorg, scholen, kinderdagverblijven en BSO.  

Wanneer psychodrama?

Ieder kind wil graag ergens bij horen en vriendschappen met andere kinderen geven een gevoel van verbinding, trots en veiligheid. Sommige kinderen trekken zich terug en voelen zich geremd in contacten met leeftijdsgenoten. Andere kinderen laten gedrag zien waardoor ze buiten de groep komen te staan. De speelgroep geeft kinderen de mogelijkheid om conflicten en emoties  in een veilige omgeving te onderzoeken en uit te spelen in gezamenlijk gedeeld en fantasiespel. Al spelende komen kinderen tot nieuwe alternatieven voor hun gedrag, door de interventies-in rol van de groepsleiders die ook meespelen en van de kinderen rollen krijgen. 

Wat is Psychodrama voor kinderen?

Psychodrama is een speelse en ervaringsgerichte methode en één keer per week komen 6 kinderen bij elkaar om door middel van fantasiespel samen te spelen onder leiding van 2 therapeuten. Psychodrama voor kinderen is ontwikkelt door Aichinger en gebaseerd op het werk van Moreno. Psychodrama voor kinderen, brengt kinderen in contact met zichzelf en hun creativiteit om de verbinding met elkaar en het leven te voelen. Dit doen wij door tijdens het spelen de vier basisbehoeften te bekrachtigen in ieder kind:  de behoefte aan verbinding met jezelf en de ander, de behoefte aan controle en veiligheid, de behoefte aan zelfwaardering en invloed op je omgeving en plezier en spontaniteit. 
In gezamenlijk fantasiespel ontdekken kinderen krachtbronnen in zichzelf en hun omgeving en ontwikkelen zij incasserings vermogen. Iedere week verzinnen de kinderen nieuwe rollen met elkaar en ontwikkelen zij samen een verhaal. Door fantasierollen te spelen met elkaar krijgen kinderen meer inzicht in zichzelf en wordt de band met de ander aangehaald.

De psychodrama speelgroep

Het werk van Moreno en Aichinger

De psychodrama speelgroep als preventieve gezondheidszorg op scholen, kinderdagverblijven en BSO